Zupa dyniowa kojarzy mi się z domem. Również z końcem wakacji i początkiem jesieni. Uwielbiałam tę zupę, bo mama zawsze przygotowywała ją na słodko. Kompot doprawiony cynamonem i goździkami również był jednym z lepszych napojów. Zrobiłam dziś zupę nieco inną niż tą, którą pamiętam, ale i tak wspomnienia wróciły.
- 1 kg dyni
- 300 g słodkich ziemniaków
- 2 l bulionu warzywnego
- 150 ml śmietanki sojowej 18%
- 150 ml soku pomarańczowego
- 2 łyżki miodu (może być ciemny cukier)
- gałka muszkatołowa
- cynamon
- słodka papryka
- pieprz kolorowy
- ostra papryka chilli
- Dynię i ziemniaki obrać. Pokroić na kawałki. Skropić oliwą z oliwek, posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec do miękkości, czyli około 30-40 minut.
- Warzywa zalać bulionem i zagotować. Dodać sok i śmietankę. Zmiksować na krem.
- Doprawić gałką muszkatołową, miodem, cynamonem, papryką, pieprzem i chilli.
- Podawać z grzanką i prażonymi pestkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz