Nie jest to klasyczne Chilli, bo w wersji bezmięsnej i nie na ostro. Karmie piersią, także nie dodałam również fasoli, ale polecam nie pomijać tego elementu. Tofu się rozpada podczas gotowania, tworząc taka "serową papkę', prawie jak mięso mielone w oryginale. Chodzi głównie o to, aby sos został nagotowany tym sojowym serkiem. Jeżeli wolicie chrupkie kosteczki tofu, podsmażcie je sobie wcześniej na oleju kokosowym na rumiano.
Najlepsze z kaszą jaglaną :) Smacznego!
Składniki
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 200 g organicznego tofu (lub zwykłego)
- 1 marchewka
- mała puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 1 papryczka chilli (2 w oryginale)
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie)
- 3 łyżeczki suszonej bazylii lub oregano
- sól, pieprz
- szczypta słodkiej papryki
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- + puszka czerwonej fasoli, którą ja pominęłam
Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju kokosowym. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, seler i pokrojone tofu. Smażyć 10 minut.
Dodać pokrojoną paprykę oraz pomidory, kukurydzę, fasolkę, drobno posiekaną papryczkę chili i wszystkie przyprawy. Gotować na małym ogniu przez ok godzinę.
Na końcu dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać z kaszą jaglaną, ryżem, nachosami lub z pieczywem.
źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz