Double Chocolate Cake
Nie przepadam za ciastami czekoladowymi, ale czasem mnie tak jakoś najdzie. To brownie jest wyjątkowo smaczne, wilgotne, słodkie i bardzo czekoladowe. Przygotowane jest z bananów i sosu jabłkowego (mogą być usmażone jabłka w małych kosteczkach). Jeżeli chodzi o mąkę to użyłam pszennej typu 1850 i kokosowej, w proporcji 1:1. Dodałam też awokado, zamiast jednego banana. Warto wykorzystać kakao wysokiej jakości.
Składniki
- 3 dojrzałe banany
- 3/4 kubka brązowego cukru (ja dałam pół)
- 1/2 kubka sosu jabłkowego bez cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 duże jajko
- 1 kubek dowolnej mąki (kokosowa, razowa, z ciecierzycy)
- 1/2 kubka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 kube kropelek czekoladowych (ja dałam 80 g posiekanej czekolady 70%kakao)
- 1/8 kubka mini kropelek czekoladowych (lub drobno posiekanej czekolady)
- W blenderze utrzyj banany (awokado, jeżeli dodajesz) i cukier na gładką masę. Dodaj sos jabłkowy, jajko, wanilię i dokładnie wymieszaj.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę, sól. Dodaj suche składniki do masy owocowej i wymieszaj.
- Do masy dosyp kropelki czekoladowe i zamieszaj. Przelej masę do małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 20-30 minut w 170 st C (do suchego patyczka).
- Możesz dodatkowo polać ciasto polewą czekoladową, udekorować malinami lub dodać orzechy (przed pieczeniem). Smacznego!
**
- 3 medium – banana
- 3/4 cup – brown sugar
- 1/2 cup – applesauce, unsweetened
- 1 teaspoon – vanilla extract
- 1 large – egg
- 1 cup – flour, all-purpose
- 1/2 cup – cocoa powder, unsweetened
- 1 teaspoon – baking soda
- 1/2 teaspoon – salt
- 1 cup – chocolate chips, semisweet
- 1/8 cup mini chips – chocolate chips, semisweet
Directions
- In a stand mixer with the paddle attachment, mix the bananas and brown sugar until the bananas are mashed and the sugar is dissolved.
- Add the applesauce, vanilla, and egg. Mix together.
- In a separate bowl, mix together the flour, cocoa powder, baking soda and salt. Add the dry ingredients to the wet ingredients and mix until incorporated.
- Fold in the semi-sweet chocolate chips. Pour batter into a greased 8x8-inch baking dish. Sprinkle the top with mini chocolate chips.
- Bake at 350 degrees Fahrenheit for 25 to 35 minutes. Check the center with a toothpick to determine doneness. Best eaten warm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz