Warto jeść kokos, gdyż zawiera bardzo dużo błonnika (23 g w 100 g, a wiórki kokosowe wcale nie mniej, bo 21 g w 100 g produktu). Także 100 g tego orzecha dostarcza całodobowe zapotrzebowanie na to włókno! Szokujące, prawda? W dodatku jest smaczny. Może jego minusem jest kaloryczność, ale to tak samo jak z wszystkimi, innymi orzechami.
Dzisiaj polecam ciastka a`la kokosanki. Kruchy spód pokryty warstwą dżemu malinowego (najlepiej domowy), zapieczony pod kokosową bezą. Delicious!!
Przepis pochodzi z Moje Wypieki.
Przepis pochodzi z Moje Wypieki.
- 280 g mąki (u mnie pół na pół pszenna i orkiszowa)
- 50 g mąki ze zmielonych migdałów (można zastąpić zwykłą mąką)
- 50 g brązowego cukru pudru
- 185 g masła, zimnego
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18% (u mnie sojowa)
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w
malakserze i wyrobić (można też wyrobić ręcznie). Ciasto
uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Blachę o wymiarach 35 x 25 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na
grubość około 5 - 7 mm i wyłożyć nim blachę, wyrównać. Ja miałam nieco za dużo ciasta, wyszła mi kolejna, mała blaszka. Zwiększyłam więc ilość składników na beze o jedno białko i proporcjonalnie do tego resztę składników. Można też upiec kruche ciasteczka z reszty. Ciasto ponownie
schłodzić w lodówce przez 30 minut. Podpiec w 170 st C przez 12 minut.
Ponadto
- pół szklanki dżemu malinowego (u mnie cały słoik)
- 3 białka
- szczypta soli
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g wiórków kokosowych
Schłodzone ciasto posmarować równo dżemem malinowym.
W misie miksera ubić białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały
czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana bezowa. Dodać
wiórki kokosowe i zmiksować. Bezę kokosową wyłożyć na kruchy spód,
wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 40
minut lub dłużej (po tym czasie można obniżyć temperaturę nawet do
140ºC) do momentu całkowitego wysuszenia bezy - beza powinna być
chrupiąca i sztywna, nie 'gumowa' przy dotyku i miękka. Wyjąć,
wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz