Przepis pochodzi z książki Paul Flynn's 'Family Food'. Zmodyfikowałam go, gdyż oryginalnie jest to curry z kurczakiem, którego zastąpiłam ciecierzycą. Smacznego!
- 20 ml oleju
 - 2 cebule
 - 3 ząbki czosnku
 - 1 organiczna warzywna kostka bulionowa
 - kawałek świeżego, startego imbiru (ok 20g)
 - 1 rzepa (700g)
 - 5 małych marchewek
 - 1 łyżka przyprawy curry
 - pół łyżeczki zółtej pasty curry (można zastąpić przyprawami)
 - 1 puszka pomidorów
 - 1 puszka mleczka kokosowego
 - 1 puszka ciecierzycy
 - 3 łyżki chutney z mango
 - sól, pieprz
 - świeża kolendra
 
Rozgrzać olej. Podsmażyć na nim posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Smażyć przez ok 10 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie Dodać pokrojone w kostkę rzepę i marchew, jak i przyprawy. Zamieszać. Przez chwilę podgrzewać. 
Dodać pomidory, połowę wody z ciecierzycy (na końcu można dolać więcej, jeżeli okaże się zbyt gęste), mleczko kokosowe i kostkę warzywną. Gotować, aż warzywa będą miękkie, a sos gęsty. 
Na końcu dodać ciecierzyce, doprawić jeszcze do smaku, posypać świeżą kolendrą. Podawać z ryżem, chlebem naan (lub jak u mnie w domu z kaszą jaglaną) :) Pyszności!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz