Przepis pochodzi z książki Paul Flynn's 'Family Food'. Zmodyfikowałam go, gdyż oryginalnie jest to curry z kurczakiem, którego zastąpiłam ciecierzycą. Smacznego!
- 20 ml oleju
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 organiczna warzywna kostka bulionowa
- kawałek świeżego, startego imbiru (ok 20g)
- 1 rzepa (700g)
- 5 małych marchewek
- 1 łyżka przyprawy curry
- pół łyżeczki zółtej pasty curry (można zastąpić przyprawami)
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 puszka ciecierzycy
- 3 łyżki chutney z mango
- sól, pieprz
- świeża kolendra
Rozgrzać olej. Podsmażyć na nim posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Smażyć przez ok 10 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie Dodać pokrojone w kostkę rzepę i marchew, jak i przyprawy. Zamieszać. Przez chwilę podgrzewać.
Dodać pomidory, połowę wody z ciecierzycy (na końcu można dolać więcej, jeżeli okaże się zbyt gęste), mleczko kokosowe i kostkę warzywną. Gotować, aż warzywa będą miękkie, a sos gęsty.
Na końcu dodać ciecierzyce, doprawić jeszcze do smaku, posypać świeżą kolendrą. Podawać z ryżem, chlebem naan (lub jak u mnie w domu z kaszą jaglaną) :) Pyszności!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz