Lubię piec w domu pizzę. Zawsze kombinuję z ciastem, nigdy nie używam mąki białej. Tym razem skorzystałam z przepisu Moniki Mrozowskiej, którą podpatrzyłam w porannym programie TVNu. Ciasto jest pyszne, nie takie klasyczne, włoskie, ale za to zdrowe, z dużą ilością białka i błonnika.
Dodatki do pizzy są dowolne. Ja z tej porcji ciasta zrobiłam 3 różnej wielkości placki. Jeden, najmniejszy dla mojego synka. Ten był pokryty tylko sosem pomidorowym, odrobiną pieczarek i serem. Średni dla mnie, czyli w wersji wegetariańskiej z dodatkiem pieczarek, oliwek, czerwonej cebuli, papryki i sera. Największe dla męża z dodatkiem wędzonej szynki. Na upieczoną pizzę można nałożyć garść rukoli, albo po prostu zagryźć sałatką, tak jak my to zwykle robimy (bo porcja zielonki musi być). Miłego dnia!
Ciasto
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej typ 1850
- 15 g drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki
- puszka pomidorów
- kilka pieczarek (lekko podsmażonych wcześniej)
- czerwona cebula
- kilka czarnych oliwek
- ser mozzarella, utarty
- suszone oregano,
- sól
- czosnek suszony, zioła prowansalskie
Drożdże rozpuszczamy z odrobiną ciepłej wody, cukrem i szczyptą mąki. Odstawiamy na 10 minut pod przykryciem.
Gdy drożdże już lekko 'ruszą' dodajemy je do reszty składników i wyrabiamy gładkie ciasto drożdżowe (najlepiej mikserem z końcówką do ciasta).
Formujemy w kule, przykrywamy ścierką kuchenną i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia, co zajmie ok godziny (zależy jak ciepło mamy w domu).
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C.
Ciasto wałkujemy w dowolny kształt, można uformować kilka mniejszych placków.
Wierzch każdej pizzy smarujemy lekko oliwą z oliwek, na do dajemy sos pomidorowy (puszkę pomidorów doprawiamy solą, czosnkiem, ziołami), odrobinę sera, pieczarki, pokrojone oliwki, cebulę i pokrywamy serem. Pieczemy przez ok 10 minut.
1 komentarz:
Super przepis na pizzę. Smacznie i zdrowo to podstawa.
Prześlij komentarz