Lemon Meringue Pie
Od dawna chciałam upiec to ciasto. Trochę z nim roboty, głownie z kremem, ale dla koneserów budyniu i cytryn na pewno nie będzie to odstraszające. Oczywiście można też kupić gotowy krem i wówczas macie ciacho gotowe w mig. Ja perfekcyjna nie jestem i też tak czasem robię. Słodkiego dnia!
Ciasto kruche
- 175 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, sól posiekać szybko nożem do momentu,
kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier i
żółtko i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok godzinę.
Formę do tary (średnica ok 20 cm) wysypać mąką. Rozwałkować ciasto i przełożyć na farmę. Na ciasto nałożyć papier do pieczenia i wysypać fasolę lub specjalne kulki ceramiczne do pieczenia. Piec w 180 st C przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i dopiekać przez ok 20 minut.
Krem cytrynowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z 2 cytryn
- 125 ml soku wyciśniętego z cytryny
- sok z 1 pomarańczy
- 100 g cukru
- 80 g masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
W garnuszku ( najlepiej w takim z grubym dnem) wymieszać skrobię, cukier, skórkę z cytryny.
Następnie wlać sok z cytryny. Sok z pomarańczy uzupełnić wodą do
pojemności 200 ml i również wlać do garnka. Zagotować, mieszając cały
czas, aż całość zgęstnieje. Jak tylko zacznie wrzeć, zdjąć z palnika,
dodać masło i wymieszać, do jego roztopienia. Następnie dodać żółtka i
całe jajko, wymieszać. Garnek znowu postawić na palniku i podgrzewać na
średniej mocy, mieszając cały czas, aż powstanie gęsty budyń. Zagotować
i pogotować przez 3 minuty. Zdjąć z palnika. Ciepły wylać na ostudzony
spód.
Beza
- 4 białka o temperaturze pokojowej
- 200 g drobnego cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno mikserem. Partiami dodawać cukier - po 1 łyżce,
stopniowo i powoli (to bardzo ważne), cały czas ubijając. Na końcu dodać
przesianą skrobię, wymieszać szpatułką.
Bezę wyłożyć na budyń (na jeszcze ciepły). Zapiekać przez 20 minut w 150 st C. Beza powinna być chrupiąca, krucha i sucha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz