Tą babkę robi się łatwo i przyjemnie. Wystarczy dobry mikser, który ładnie ubija białka i cała robota będzie za Was odwalona. Pyszności!
Składniki
- 5 jajek, osobno białki i żółtka (u mnie 5 białek i 3 żółtka)
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru lub cała szklanka
- szklanka mąki
- pól kostki roztopionego masła (125g)
Wykonanie
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na pianę, dodaj cukier, ubij i kolejno dodaj żółtka, wszystko wymieszaj. Mąkę przesiej z budyniem i proszkiem do pieczenia, dodaj do ubitych jajek i wszystko dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj margarynę, jeszcze raz dobrze wszystko wymieszaj. Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170'C i piecz przez około 45-50 minut. Upieczoną, przestudzona babkę można polukrować albo posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz