Najszybszy, najlepszy deser ze składników, które na ogół masz w domu. Jakieś mrożone owoce, jabłka, posypane słodką kruszonką przygotowaną z mąki, cukru i masła. Tak proste, a przepyszne! Ten deser najlepiej jeść na ciepło z dodatkiem lodów lub jogurtu.
- 3 garści mrożonych malin, lub jeżyn
- 3 duże kwaśne jabłka
- 130 g maki (u mnie orkiszowa i owsiana)
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 4 łyżki cukru brązowego
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- szczypta imbiru i cynamonu
Mrożonymi owocami wysypać dno formy, w której będziemy piec (naczynie żaroodporne czy forma od lazanii). Jabłka pokroić w małe kosteczki. Jeżeli są bardzo kwaśne posypać je łyżką brązowego cukru i wymieszać.
Zimne masło pokroić. Dodać mąkę, migdały, cukier, sól i przyprawy. Rozcierać pomięcy palcami, aż uzyskamy mokrą kruszonkę.
Na maliny wyłożyć jabłka, wszystko obsypać kruszonką.
Piec w 160-180 st C przez ok 25 minut, do momentu aż kruszonka będzie rumiana, a owoce rozgotowane. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz