Kapusta z grzybami
- 1 kg kiszonej kapusty
 - 400 g pieczarek
 - kilka łyżek przecieru pomidorowego
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - sól, pieprz
 - majeranek
 - łyżeczka cukru
 
- 500 g mąki
 - 3 jajka
 - 4 żółtka
 - sól
 - odrobina wody
 
Kapustę opłukać dwukrotnie na sitku pod bieżącą, chłodną wodą, odcisnąć i grubo posiekać.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Pieczarki obrać, umyć i pokroić.
Na dużej i głębszej patelni z pokrywą podgrzać masło dodać cebulę i zeszklić oraz delikatnie zrumienić ją przez około 5 minut. Podać pieczarki i usmażyć.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Pieczarki obrać, umyć i pokroić.
Na dużej i głębszej patelni z pokrywą podgrzać masło dodać cebulę i zeszklić oraz delikatnie zrumienić ją przez około 5 minut. Podać pieczarki i usmażyć.
Kapustę
 oraz przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, wrzucić do garnka i zalać wodą. Ugotować do miękkości. 
Gdy kapusta jest miękka dodać pieczarki z cebulą, cukier, majeranek i przecier pomidorowy. Gotować razem przez ok 5-10 minut. 
Mąkę wsypać do miski, wbić jajka, dodać żółtka i sól. Ręką wymieszać 
składniki, następnie skrapiając niewielką ilością wody (około 1/4 
szklanki), łączyć składniki w jednolitą kulę. Ciasto wyłożyć na stolnicę
 i wygniatać przez około 10 minut, aż będzie elastyczne. Następnie 
zawinąć w wilgotną ściereczkę i odłożyć na godzinę (po tym czasie ciasto
 odpocznie i dodatkowo zmięknie).
Można też ciasto zagniatać prze pomocy miksera. 
Ciasto cienko rozwałkować, kroić paski o szerokości ok 2 cm następnie w poprzek, aby otrzymać kwadraty. Zagotować osoloną wodę i wrzucać łazanki partiami. Gotować przez około minutę, odławiać łyżką cedzakową i odkładać na talerz.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz