Kapusta z grzybami
- 1 kg kiszonej kapusty
- 400 g pieczarek
- kilka łyżek przecieru pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
- majeranek
- łyżeczka cukru
- 500 g mąki
- 3 jajka
- 4 żółtka
- sól
- odrobina wody
Kapustę opłukać dwukrotnie na sitku pod bieżącą, chłodną wodą, odcisnąć i grubo posiekać.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Pieczarki obrać, umyć i pokroić.
Na dużej i głębszej patelni z pokrywą podgrzać masło dodać cebulę i zeszklić oraz delikatnie zrumienić ją przez około 5 minut. Podać pieczarki i usmażyć.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Pieczarki obrać, umyć i pokroić.
Na dużej i głębszej patelni z pokrywą podgrzać masło dodać cebulę i zeszklić oraz delikatnie zrumienić ją przez około 5 minut. Podać pieczarki i usmażyć.
Kapustę
oraz przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, wrzucić do garnka i zalać wodą. Ugotować do miękkości.
Gdy kapusta jest miękka dodać pieczarki z cebulą, cukier, majeranek i przecier pomidorowy. Gotować razem przez ok 5-10 minut.
Mąkę wsypać do miski, wbić jajka, dodać żółtka i sól. Ręką wymieszać
składniki, następnie skrapiając niewielką ilością wody (około 1/4
szklanki), łączyć składniki w jednolitą kulę. Ciasto wyłożyć na stolnicę
i wygniatać przez około 10 minut, aż będzie elastyczne. Następnie
zawinąć w wilgotną ściereczkę i odłożyć na godzinę (po tym czasie ciasto
odpocznie i dodatkowo zmięknie).
Można też ciasto zagniatać prze pomocy miksera.
Ciasto cienko rozwałkować, kroić paski o szerokości ok 2 cm następnie w poprzek, aby otrzymać kwadraty. Zagotować osoloną wodę i wrzucać łazanki partiami. Gotować przez około minutę, odławiać łyżką cedzakową i odkładać na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz