Vegan Chickpeas, Pumpkin and Spinach Curry
Myślę, że jedząc tego typu dania, każdy mógłby się przerzucić na weganizm ;) Chociaż mój mąż stwierdził, że jakieś mięso by tutaj nie zaszkodziło ;)
Bardzo konkretny, treściwy obiad. U nas w Irlandii nadciągnęły bardzo nie-wiosenne dni, także takie rozgrzewające curry jest jak najbardziej na czasie. Lekko pikantne, gęste, aromatyczne. Najlepsze z kuskusem, ryżem lub chlebem naan. Just dig in!
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 600 g obranej dyni (może być surowa lub wcześniej upieczona)
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 cebula
- 3 garści liści szpinaku
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 1 szklanka przecieru/domowego sosu pomidorowego
- 2 łyżki świeżego, startego imbiru
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- miks przypraw indyjskich: po łyżeczce mielonego kminu, kolendry, cynamonu, ostrej i słodkiej papryki, kurkumy, nasiona musztardowca
- sól
- sok z limonki do smaku (opcjonalnie)
- 1 szklanka wody z gotowania ciecierzycy, lub zalewy z puszki
Ugotować ciecierzycę lub użyć ugotowanej już ciecierzycy z puszki czy słoika. W
szerokim garnku na łyżce mleka kokosowego poddusić pokrojoną w kosteczkę
cebulę, dodać starty imbir, czosnek i chwilę podsmażyć.
Dodać przyprawy i odrobinę mleczka kokosowego. Podsmażyć przez ok 3 minuty, uważając, aby nie przypalić.
Dodać ciecierzycę, pokrojoną w kosteczkę
dynię, pastę pomidorową oraz mleko kokosowe. Wlać pół szklanki wody z ciecierzycy doprawić szczyptą soli i gotować pod przykryciem przez 20 minut. Jeżeli macie upieczoną już dynię, to wystarczy podgotować przez ok 10 minut. W
międzyczasie raz przemieszać.
Dodać szpinak, przekrojone na połówki pomidorki, wymieszać, zagotować i odstawić z ognia. Doprawić solą, sokiem z limonki.
Podawać z ryżem, kuskusem lub indyjskim chlebkiem. Smacznego!
źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz