Sesame shortbread
Idealne, kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka! Jeżeli macie gotową pastę tahini (tą samą, którą dodaje się do humusu) wykonacie je błyskawicznie. Jeżeli nie, należy zmiksować uprażone ziarna sezamu z olejem, np. rzepakowym. 4 szklanki sezamu miksujemy z około 1/2 - 2/3 szklanki oleju. Pasta ma konsystencję 'luźniejszego' masła orzechowego. Taką oto pastę możemy przechowywać w lodówce bardzo długo. Warto też zauważyć, że ziarna sezamu to bogactwo magnezu, wapnia i białka. Nic tylko jeść ;)
Ciasteczka, które tutaj przedstawiam mają dość specyficzny, intensywny smak. Takie trochę jak chałwa (tak je zresztą opisuje autorka). Są bardzo kruche, lekko słodkie, idealne do kawy czy herbaty. Zdecydowanie polecam ten przepis!
- pół szklanki pasty tahini
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej i pszennej razowej (lub dowolnej)
- pół szklanki cukru muskovado/ksylitolu, w dowolnych proporcjach
- szczypta soli
- 100 g miękkiego masła
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub łyżeczka proszku do pieczenia
- ziarenka sezamu do posypania
Wszystkie składniki zmiksować w malakserze na kruche ciasto. Jeżeli będzie zbyt miękkie można je przez chwilę schłodzić w lodówce.Jeżeli będzie za suche dolać łyżkę wody.
Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyć. Posypać ziarenkami sezamu i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
1 komentarz:
Mega smak
Prześlij komentarz