Zaległy przepis świąteczny. W tym roku udało nam się spędzić Święta Wielkanocne w Polsce, w rodzinnym gronie (pierwszy raz od pięciu lat). Na niedzielne śniadanie upiekłam pasztet warzywny, bo nie samym chlebem i solą człowiek żyje ;) Kulinarnie wolę święta zimowe, ale Wielkanoc zawsze rozpyla wiosenny nastrój i tym samym ochotę na lżejsze gotowanie. Nie odmówiłam sobie też ulubionego sernika i babki mojej mamy. W końcu nie wiem kiedy znów będzie okazje skosztować tych domowych przysmaków.
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 ząbek czosnku
- 500 g marchewki
- 650 ml bulionu jarzynowego
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 łyżka startego imbiru
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 2 jajka
Zalać częścią bulionu i gotować przez ok. 15 minut.
Następnie dodać soczewicę oraz wypłukaną kaszę jaglaną podgrzewać przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Wlać resztę bulionu, doprawić solą i gotować przez ok. 15 minut lub do czasu aż składniki będą miękkie, wchłoną cały płyn i całość dość znacznie zgęstnieje. W razie potrzeby odparować. Dokładnie ostudzić
Do melaksera włożyć odcedzoną ciecierzycę, resztę imbiru, ostrą paprykę i zmiksować na pastę. Dodać ugotowane warzywa z kaszą jaglaną, doprawić świeżo zmielonym pieprzem (ok. pół łyżeczki). Zmiksować i w razie potrzeby doprawić solą. Na koniec dodać jajka i jeszcze raz zmiksować.
Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną formy keksowej. Piec przez godzinę w 180 st C. Przed krojeniem schłodzić.
źródło przepisu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz