Avocado Chocolate Squares
Świetne, niskokaloryczne, nisko-tłuszczowe i pyszne (!) ciasto z awokado. Super szybkie do przygotowania. Będzie to dla Was idealny deser jak i kop energii podczas przedświątecznej krzątaniny.
Autorka podaje, że 80 g tego ciastka to 74 kcal, nie wiem czy to zawiera dodatek czekolady. Ja użyłam mąki pełnoziarnistej, a do dosłodzenia ksylitolu, który jest mniej kaloryczny niż cukier (i zdrowszy dla zębów). Ciasto nie zawiera jajek, można je przyrządzić na mące bezglutenowej (np. z ciecierzycy) i w pełni na roślinnych składnikach, czyli w wersji wegańskiej. Gorąco polecam!
- 1 kubek mąki orkiszowej, pełnoziarnistej (mąka z ciecierzycy jeżeli ma być bez glutenu)
- 5 łyżek kakao ciemnego, dobrej jakości
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 3/4 kubka ksylitolu (140g)
- 50 g kropek czekoladowych lub posiekanej, ciemnej czekolady (opcjonalnie)
- 100 g jogurtu naturalnego lub roślinnego (w wersji wegańskiej)
- 100 g wody przegotowanej, zimnej
- pół banana
- 100 g roztartego awokado (waga bez pestki i skórki)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (nie olejku) lub laska wanilii
Piekarnik rozgrzać do 180 st C.
Awokado, jogurt, wodę, wanilię i banana rozetrzeć (można użyć ręcznego blendera).
Suche składniki (mąkę, cukier, sodę, kakao, czekoladę) wymieszać w misce. Dodać mokre składniki i wymieszać łyżką.
Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarowaną masłem kokosowym i posypaną kaszą manną. Wstawić do piekarnika na 20-30 minut. Piec do suchego patyczka.
Przed jedzeniem należy schłodzić w lodówce przynajmniej pół godziny. Smacznego!
Preheat
oven to 170 degreesof C and grease an 8-in square pan. (Or
double the recipe for a double-layer cake.) Set aside.
In a large bowl,
combine the flour, cocoa powder, baking soda, salt, optional chips, and
sweetener, and stir very well.
In a separate bowl, whisk together all
remaining ingredients (you can use hand blender to combinate them well). Pour wet into dry and stir until just combined
(don’t over-mix), then pour into the greased pan.
Bake 25 minutes or
until batter has risen and a toothpick inserted into the center of the
cake comes out clean. Put in the fridge for at least 30 minutes before
taking even a single bite.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz