Kolejny, zaległy przepis ze świąt. Babeczki marchewkowe z kremem z serka mascarpone. W wersji nie wielkanocnej też się sprawdzą, wystarczy pominąć dekorowanie ich kolorowymi jajeczkami ;) To takie mini wersje ciasta marchewkowego. Są smaczne również bez kremu, polane lukrem pomarańczowym (cukier puder z sokiem z pomarańczy). Polecam!
Ciasto na babeczki
- 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- przyprawy w proszku: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy)
- 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- garść posiekanych drobno orzechów włoskich
- 3 duże jaja lub 4 mniejsze
- 1 szklanka brązowego cukru (ja dałam 3/4)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- skórka otarta z jednej cytryny + aromat cytrynowy (można pominąć)
- cukier puder do smaku (w zależności jak słodki krem kto lubi)
- sok z połowy cytryny
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odmierzyć 2
szklanki. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą,
solą, orzechami, wiórkami oraz z przyprawami.
W drugiej, większej misce wymieszać (rózgą lub mikserem na wolnych
obrotach): olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii.
Następnie wymieszać za pomocą łyżki z mieszaną z mąki.
Nagrzać piekarnik do 180 st C.
Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych
papilotkach, ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 25 minut (aż
patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty).
Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone, cukier, sok z cytryny i skórkę. Utrzeć do połączenia się składników. W razie potrzeby dosypać więcej cukru lub soku z cytryny.
Gdy babeczki wystygną udekorować je kremem (można to robić przy pomocy rękawa cukierniczego lub po prostu łyżką). Posypać tartą, ciemną czekoladą. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz