Whole-Wheat Pasta with Sun-Dried Tomato Pesto
Uwielbiam pesto, zarówno zielone jak i czerwone. W sumie ten sos można wykonać ze wszystkiego (no prawie ;) Jest to moje wyzwanie w nowym roku, aby poodkrywać różnych pestowych kombinacji. Póki co klasycznie. Makaron z cukinią i pesto z suszonych pomidorów. Super szybkie danie, idealnie dopasuję się do naszego pudełka na lunch do pracy. Polecam zabieganym jak i tym, którzy wolą wykorzystać czas na inne przyjemności niż ślęczeć w kuchni (jak mawia mój mąż). Miłego dnia!
Składniki
- ugotowany makaron razowy
- 1 cukinia
- 1 szalotka
- ząbek czosnku
- 100 g pomidorów suszonych z oleju
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych (mogą być inne orzechy)
- ok 4 łyżek oliwy z pomidorowej zalewy
- sól do smaku
- kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie
Cukinie pokroić na kosteczki. Podsmażyć razem z cebulką na oleju z pomidorów suszonych.
Pomidory suszone, bazylię, orzeszki, czosnek i 2 łyżki oliwy wrzucić do malaksera. Zmiksować na gładko. Dodać więcej oleju, jeżeli konsystencja jest za sucha. Dosypać ser, doprawić solą.
Wymieszać makaron z przygotowanym pesto, podsmażoną cukinią i cebulą. Smacznego!
Przepis na pesto wzięłam stąd.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz