Cheese and Cauliflower Soup
Nie wiem jak Wy, ale ja włączam się na jesienne potrawy. Zupy zastępują mi teraz sałatki. Nie jest jeszcze tak bardzo chłodno (w Irlandii jakieś 15 st C), ale i tak na późny obiad, czy kolacje lubię podgrzać siebie aromatyczną zupą. Tym razem łatwa i szybka zupa z kalafiora z dodatkiem sera topionego. Zawiesista, gęsta i konkretna. Taka jakiej nam teraz potrzeba :)
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 marchewka
- 1 duży korzeń pietruszki
- 1 gałąź selera naciowego
- 1 spory ziemniak (u mnie słodki)
- 1 kalafior
- 150 ml mleka
- 2 serki topione o smaku emmentaler (u mnie Hochland)
- pieprz, sól
- kawałek zielonej papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- sos sojowy do smaku
- 1 łyżka mąki pszennej (można pominąć)
- 1 pęczek koperku
Do gotującego bulionu wrzucić marchew, chilli, czosnek i ziemniaka (pokrojony, marchew może być cała). Podgotować przez 10 minut.
Dodać seler, pietruszkę i kalafiora w kawałkach. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
Wyjąć marchew i seler. Dolać mleko i wrzucić pokrojony ser. Podgrzać. Utrzeć blenderem na krem. Doprawić przyprawami. Zaciągnąć łyżką mąki rozprowadzoną w odrobinie mleka. Zagotować. Posypać obficie koperkiem.
Podawać z grzankami.
Mix flour with few spoons of milk and add to the boiling soup. Garnish with fresh dill. Serve with croutons. Enjoy!
- 1,5 l of vegetable bouillon
- 1 carrot
- 1 parsley, shredded
- 1 stick of celery, chopped
- 1 sweet potato, chopped
- cauliflower, cut into florets
- 150 ml of milk
- 2 squares of cheese spread (300 g)
- salt and peeper
- piece of green, chilli peeper, finely chopped
- light soya sauce for taste
- 2 garlic cloves, chopped
- 1 tbsp of all-purpose flour
- 1 bunch of dill, chopped
Mix flour with few spoons of milk and add to the boiling soup. Garnish with fresh dill. Serve with croutons. Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz