Cabbage soup
Zupa, która przenosi mnie do mojego rodzinnego domu. Dawno takiej nie gotowałam i miło jest spróbować czegoś innego. Prostota czasem pozytywnie zaskakuje.
Zupa, która przenosi mnie do mojego rodzinnego domu. Dawno takiej nie gotowałam i miło jest spróbować czegoś innego. Prostota czasem pozytywnie zaskakuje.
- pół główki młodej, zielonej kapusty
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 2 gałęzie selera naciowego
- 1 czerwona papryka
- 1 duży ziemniak (u mnie słodki)
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- pieprz, sól
- kminek, chilli, koperek
- kostka warzywna, organiczna
- Wszystkie warzywa umyć i obrać.
- Marchewkę pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do wrzątku z kostką warzywną, cebulą, zielem angielskim, liściem laurowym i kilkoma gałązkami koperku (po ugotowaniu je wyjmiemy i dodamy jeszcze świeży koperek).
- Kapustę poszatkować, ziemniaka, paprykę i pietruszkę w kostki. Dodać warzywa do gotującej się marchewki. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
- Wyjąć cebulę i gałązki koperku. Przyprawić solą, pieprzem, chilli, kminkiem. Posypać obficie posiekanym koperkiem.
- Zajadać bułką.
Ingredients:
- half head cabbage, finely shredded
- 2 carrots and pernslips pelled and sliced
- 2 celery stalks, chopped
- 1 red pepper, seeded and chopped
- 1 sweet potato, sliced
- 1 large onion, chopped
- 1 organic vege stock cube
- salt pepper to taste
- dill
- pimento, bay leaf, cumin
Preparation:
- Prep all the ingredients as directed in recipe list.
- Pull all the vegetable in a boiling water with veg stock. Add bay leaf, pimento and few whole dill branches. Simmer until all vegetables are soft.
- Take out dill. Stir in the pepper and rest of the chopped dill, chilli, cumin.
- Serve with bread.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz