Oreo Cheesecake
Lubicie lody czy kawę ciasteczkową? Jeżeli tak to ten sernik jest dla Was! Nie trzeba być fanem Oreo, aby lubić to ciasto. Robiłam kiedyś taki sernik na zimno, teraz w wersji pieczonej. Nie wiem, który jest lepszy, ten za to łatwiejszy w przygotowaniu. Polecam!
Przepis stąd.
Spód
- 150 g ciasteczek Oreo Lub Neo (razem z nadzieniem)
- 2 łyżki masła, roztopionego
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i
schłodzić w lodówce.
Masa serowa
- 800 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub serka kremowego typu philadelphia, łaciaty
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 opakowanie ciastek Oreo ok. 150 g, połamanych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki, oprócz ciasteczek.
Zmiksować do połączeni. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie
napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem
opadnie.
Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. W masę powciskać ciasteczka Oreo, zatapiając je w masie.
Piec w temperaturze 150 st C przez około 50 – 60 minut. Gotowy sernik
powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym
piekarniku, następnie schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Krem śmietankowy
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 100 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieścić w misie miksera. Ubić
(trzepaczkami miksera do ubijania białek) do momentu otrzymania
sztywnego kremu, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder.
Kremem posmarować wierzch sernika. Udekorować ciasteczkami.
Base
Base
- 150 g Oreo cookies or Neo from Lidl
- 2 tbsp melted, unsalted butter
Cheese filling
- 800 g of creamy cheese
- 250 ml of double cream
- 1/2 cup of caster sugar
- 3 eggs
- 2 eggs yolks
- 1 tbsp of potato flour or custerd powder
- 1 tbsp of all-purpose flour
- 1,5 tsp of vanilla extract
- 150 g of Oreo cookies, crushed, quartered
Whisk the cream, cheese, eggs, sugar until smooth, but not too long, as it will air it. Pour half of the mixture onto the cake base. Add the broken cookies and press down into the mixture. Pour the rest of the filling on top. Level it and put into oven. Bake in 150 degree of Celsius for approximately 50-60 minutes. Cool it down in slightly opened oven and then in a fridge for whole night.
Topping
- 200 ml of double cream
- 100 g mascarpone cheese
- 1 tbsp of icing sugar
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz