Millet Raffaello Praline
Przepisów na te pralinki znalazłam mnóstwo. Ostatecznie robiłam je trochę na szybko i na oko, podczas gotowania niedzielnego obiadu. Ogólnie zasada jest taka, aby uzyskać masę z ugotowanej kaszy jaglanej dość gładką i zwartą. Schładzamy ją w lodówce, po czym formujemy kuleczki. Dodatki smakowe są dowolne. Można zaszaleć i wymyślać rożne wariacje. Ja już wiem, że następnym razem zrobię kuleczki czekoladowe, na wzór Ferrero Rocher z orzechami laskowymi.. hmm.. tymczasem Raffaello ;)
- 2 kubki ugotowanej kaszy jaglanej (na lekko słonej wodzie, dobrze odsączona z wody)
- 125 ml mleczka kokosowego (całą śmietankę z wierzchniej warstwy)
- łyżka masła kokosowego
- 2 łyżki likieru kokosowego (można pominąć, dodać więcej masła kokosowego)
- 1/4 kubka wiórków kokosowych + do obtoczenia
- 1/4 kubka zmielonych migdałów lub mąki kokosowej
- 100 g białej czekolady
- kilka łyżek mleczka skondensowanego, słodzonego (do smaku, można dosłodzić miodem lub dodać więcej białej czekolady)
- Ugotowaną kaszę zagotować z mleczkiem i masłem. Gotować, aż płyn nieco się wchłonie. Utrzeć blenderem na gładką masę. Dodać mleczko słodzone, pokruszoną czekoladę, likier i dobrze wymieszać. Czekolada powinna się dobrze rozpuścić. Przestudzić.
- Dodać migdały i wiórki kokosowe. Dokładnie połączyć. Schłodzić w lodówce, aż masa będzie zwarta.
- Wyjąć z lodówki. Wyrabiać kuleczki, włożyć do środka każdej blanszowanego migdała. Obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ponownie schłodzić przez co najmniej godzinę. Wyjąć na kilka minut przed jedzeniem. Gotowe !
- 2 cup of cooked millet (in a salty water)
- 125 ml of coconut milk
- 1 tbs of coconut butter
- 2 tbs of coconut liqueur such as Malibu
- 1/4 cup of coconut, shredded
- 1/4 of almond flour
- 50 g of cooking, white chocolate
- sweet, condensed milk for taste (or honey or extra white chocolate)
- Combine coconut milk, millet and coconut butter in a heavy pot. Bring to a boil over medium heat. Boil, stirring until the mixture comes soft. Remove from heat. Blitz with a hand blender to form a silky smooth texture.
- Add condensed milk, chocolate and liqueur. Stir until chocolate melts. Leave to cool down.
- Add grounded almonds, coconuts. Combine. Put into fridge for one hour.
- Shape the mixture into balls with one blanch almond in each praline. Coat with the shredded coconut. Refrigerate for at least an hour and up to 3 days. Bring to room temperature before eating.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz