Bardzo syta, pożywna i smaczna tarta z porem i szpinakiem. Spód jest dość ciężki, przygotowany z kaszy jaglanej. Można go zastąpić ciastem kruchym (podwoić wówczas ilość składników). Zapieczone z kruchą kruszonką sprawia wrażenie jakby się jadło ciasto. Czyli obiad i deser w jednym ;) Dla mnie najlepsze z pastą guacamole.
Masa:
- 100 g szpinaku
- 2 duże pory
- 250 g sera ricotta
- 150 g jogurtu naturalnego
- 150 g wędzonego łososia
- 2 jajka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz kolorowy
- sos sojowy jasny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka dowolnego oleju
Spód:
- 3/4 szk kaszy jaglanej
- 1/4 szklanki komosy ryżowej
- 1 marchewka
- pół kostki warzywnej
- 1 jajko
- 100 ml śmietanki roślinnej
- ok 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 1/4 szklanki otrąb pszennych
Ciasto kruche:
- 1 i 1/4 szk mąki
- 120 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- szczypta soli
Zagnieść ciasto kruche i schować do zamrażalki.
Kaszę i komosę ugotować w wywarze warzywnym z dodatkiem marchewki. Przestudzić. Dodać jajko i śmietanę. Zblendować na gładką masę. Dosypać otręby i mąkę. Wyrobić. Schować do lodówki. Ciasto będzie dosyć mokre i klejące.
Por posiekać i podsmażyć na oleju wraz z czosnkiem. Dodać blanszowany szpinak. Dusić chwilę. Dodać ser, jogurt i przyprawy. Przestudzić. Rozbełtać jajko i dodać do masy warzywno-serowej. Wymieszać.
Rozłożyć ciasto na dnie formy do tarty, zwilżając dłonie wodą. Podpiec przez 15 minut w 180 st C.
Na spód poukładać plastry łososia i wylać masę warzywną. Wyjąć ciasto kruche z zamrażalki i zetrzeć na tarce, rozsypując po powierzchni. Zapiekać przez ok 20-30 minut w 200 st C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz