Sweet Potato Leek Soup
Rozpoczynam sezon jesienny. Zupa ta jest idealna na chłodniejsze, bardziej ponure i krótsze dni. Lekko słodka, doprawiona gałką muszkatołową zdecydowanie rozgrzeje Was od środka. Za chwilę podam też przepis na krem z dyni. Smacznego!
Rozpoczynam sezon jesienny. Zupa ta jest idealna na chłodniejsze, bardziej ponure i krótsze dni. Lekko słodka, doprawiona gałką muszkatołową zdecydowanie rozgrzeje Was od środka. Za chwilę podam też przepis na krem z dyni. Smacznego!
- 2 pory
- połowa dużego, słodkiego ziemniaka (ok 380g)
- kostka warzywna, organiczna
- 1,5 l wody
- 200 ml śmietanki roślinnej (u mnie owsiana 13% jak na zdjęciu obok)
- ziele angielskie, liście laurowe (po dwa)
- pieprz czarny
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
- cząber do smaku (można pominąć)
- szczypta gałki muszkatołowej
- Por umyć i pokroić (białe części). Podsmażyć na oleju kokosowym (lub dowolnym). Zalać bulionem przygotowanym z kostki warzywnej.
- Ziemniaki umyć, pokroić. Dodać do gotującego się pora, dorzucić czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować do miękkości.
- Wyjąć liście i ziarna ziela angielskiego. Warzywa utrzeć na krem. Doprawić śmietanką i przyprawami.
- Podawać z grzankami i uprażonym słonecznikiem
- Jeżeli chcecie użyć zwykłych ziemniaków, nie doprawiajcie tej zupy gałką muszkatołową i papryką. Te przyprawy pasują do słodkiego smaku batatów. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz