Dawno nie piekłam sernika, a właśnie co dostałam od męża mój śliczny, nowiutki Kmix, więc musiałam szybko coś upichcić. Sezon na wiśnie też w pełni, także użyłam tych własnie owoców, aby urozmaicić nieco ciasto. Wypiek powstał z połączenia trzech przepisów (sernik mango, sernik z porzeczkami, sernik z żurawiną) i wyszedł przepyszny, bardzo kremowy! Już zapomniałam jak bardzo lubię sernik :) Mikser pozwala mi nastawić masę i przy okazji doglądać mojego miesięcznego synka. Super!
Spód
- 200 g ciastek (u mnie maślane i custard cream)
- 140 g roztopionego masła
Ciasteczka rozdrobnić w blenderze. Dodać schłodzone masło i dokładnie wymieszać. Masą wylepić spód tortownicy. Schłodzić w lodówce.
Masa serowa
- 500 g twarogu zmielonego
- 500 g mascarpone
- 1 szklanka cukru muskovado (jasnego)
- 5 jajek
- 350 g pulpy z mango
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru
- łyżeczka cukru waniliowego lub ziarna z 1 laski wanilii
- 100 ml śmietanki (można pominąć)
Dodatkowo
- 400 g wiśni
- łyżka cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
- Do misy miksera włożyć zmielony twaróg razem z serem mascarpone, wymieszać łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach z cukrem. Dodać budyń i wymieszać na jednolitą masę. Dodać ziarenka wyłuskane z przepołowionej wzdłuż laski wanilii, a następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem mieszając łyżką lub miksując mikserem na małych obrotach do połączenia się składników. Na koniec zmiksować ze śmietanką i pulpą z mango.
- Dno (z zewnątrz) i boki tortownicy dokładnie obłożyć folią aluminiową, tak aby do środka nie dostała się woda.
- Wylewamy masę na przygotowany spód. Nagrzewamy piekarnik do 150 st C.
- Wiśnie gotować aż puszczą sok. Dodać cukier i chwilę gotować, aż zredukuje się ilość soku. Zaciągnąć łyżką mąki ziemniaczanej. Odstawić do ostygnięcia.
- Na masę serową wykładać zimne wiśnie, rozciągnąć wykałaczką w rożne ślaczki. Wstawić tortownicę do większej blaszki, do której należy wlać wodę z jednego, zagotowanego czajnika. Piec w 150 st C przez 1,5 godziny po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st C i piec przez kolejne pół godziny.
- Studzić ciasto w piekarniku, po czym wyjąć i lekko odwinąć folię. Po całkowitym ostudzeniu wstawić na całą noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz