Piekę chleb często, ale prawie zawsze wypróbowuję nowe przepisy. Ten jest jednym z tych, który zachowam sobie do ponownego wykorzystania. Chlebek jest pyszny, klasyczny, dobrze się kroi i zachowuje długo świeżość (mój był jedzony przez 5 dni, ale jeszcze by dał radę). Polecam. Przepis pochodzi z Pracowni Wypieków.
Zaczyn
- 100 g zakwasu żytniego
- 200 g maki orkiszowej, pełnoziarnistej
- 100 g wody
Wymieszać składniki zaczynu i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Ciasto
- 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 300 g mąki pszennej
- 240 g wody
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1,50 łyżeczki soli
- Ciasto można wyrobić ręcznie lub mikserem (hakiem). Ma dość zwartą konsystencję. Uformować z niego kulę i odstawić do wyrastania na 1-1,5 godziny (w misce wysmarowanej olejem). Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć objętość.
- Uformować bochenek i przełożyć do koszyka do wyrastania chleba (oprószonego mąką). Odstawić do wyrastania na 30-45 minut.
- Rozgrzać piekarnik do 230 st C wraz z blachą na której będziemy wypiekać chleb. Wyrośnięty bochenek przełożyć na blachę, ścianki piekarnika skropić wodą lub wrzucić kilka kostek lodu na jego dno. Piec 20-30 minut, ale po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 st C.
- Chleb powinien być rumiany i popukany od spodu wydać głuchy dźwięk. Studzić na kratce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz