Zielona, wegańska zupa pachnąca bazylią. Zdrowa porcja żelaza, wapnia i witaminy K.
- 1 brokuł
- kilka liści jarmużu poodrywanych od łodygi
- 1 por
- organiczna, warzywna kostka bulionowa
- 2 korzenie pietruszki
- liść laurowy
- łyżka masła kokosowego
- ząbek czosnku
- sól
- pół puszki mleka kokosowego light (opcjonalnie)
- pieprz
- chilli
- kilka liści świeżej bazylii
- natka pietruszki
- Wszystkie warzywa umyć. Pietruszkę obrać. Por pokroić.
- Por i czosnek podsmażyć na oleju kokosowym.
- Zalać wodą i zagotować. Dodać kostkę i korzeń pietruszki. Gotować przez 10 minut.
- Dodać brokuł, ziele angielskie kilka lici bazylii. Gotować do miękkości.
- Dodać jarmuż, przyprawy i chwilę gotować. Zalać mleczkiem kokosowym i zblendować.
- Przed podaniem posypać natka pietruszki i posiekaną drobno bazylią.
- Zagryzać chlebem razowym, najlepiej własnej roboty :) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz