Bardzo specyficzny bochenek z mąki gryczanej. Wilgotny, ciężki o niskiej zawartości glutenu.
Składniki:
- 500 g mąki gryczanej
- 250 g mąki żytniej (typ 720)
- 770 ml letniej wody
- 2,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3-4 łyżki zakwasu (u mnie żytni)
- 1/2 szklanki różnych ziaren (np. słonecznik, czarnuszka, mak, siemię lniane, orzeszki pini)
- 1/2 szklanki otrąb
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
Wykonanie:
- Wszystkie składniki, oprócz ziaren, otrąb i płatków owsianych wymieszać w dużej misce. Zakwas musi być aktywny, jeżeli był przechowywany w lodówce należy go wyjąć kilka godzin wcześniej do ogrzania.
- Wyrobić ciasto i odłożyć na 2 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto będzie dosyć luźne, ale takie ma być. Gryka wciągnie nadmiar wilgoci.
- Po tym czasie dodać ziarna, płatki i otręby i wymieszać. Przełożyć do 2 małych foremek keksowych i odstawić na 10-12 godzin pod przykryciem.
- Można zwilżyć wierzch bochenków i posypać np. makiem.
- Piec w 200 st C przez 55-60 minut.
Uwagi:
Przepis pochodzi z strony szybkie gotowanie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz