Z kaszy jaglanej wyczarować można cuda, a nawet ciasto czekoladowe. Jest bezglutenowe, pod warunkiem, że dodamy odpowiedniego proszku do pieczenia. Perfekcyjne na przyspieszone, jesienne dni.
- kubek ugotowanej w lekko słonej wodzie kaszy jaglanej
- 1/3 kubka śmietanki 30%
- 1/2 kubka kakao nisko przetworzonego (raw), ciemnego
- 3/4 kubka cukru brązowego lub kokosowego (raw)
- 3 jajka
- 50 ml oleju
- 70 g czekolady 60% kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego lub zwykłego)
- orzechy włoskie lub pekan
Kasze ugotować wcześniej, na tę porcję potrzebne będzie pół kubka suchej kaszy i kubek słonej wody. Gotować przez ok 20 min, aż woda zupełnie odparuje. Odstawić do napęcznienia pod przykryciem. Gdy kasza wystygnie dodać do niej resztę składników (oprócz orzechów) i zblendować na gładką masę. Dosypać pokruszoną na drobne kawałki czekoladę i jeszcze chwilę miksować. Wylać ciasto na małą formę (20x20) i poukładać na nim orzechy. Piec przez ok 40 min w 180 st C do suchego patyka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz