środa, 3 września 2014

Brownie z kaszy jaglanej


Z kaszy jaglanej wyczarować można cuda, a nawet ciasto czekoladowe. Jest bezglutenowe, pod warunkiem, że dodamy odpowiedniego proszku do pieczenia. Perfekcyjne na przyspieszone, jesienne dni.

  • kubek ugotowanej w lekko słonej wodzie kaszy jaglanej 
  • 1/3 kubka śmietanki 30% 
  • 1/2 kubka kakao nisko przetworzonego (raw), ciemnego 
  • 3/4 kubka cukru brązowego lub kokosowego (raw) 
  • 3 jajka 
  • 50 ml oleju 
  • 70 g czekolady 60% kakao 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego lub zwykłego) 
  • orzechy włoskie lub pekan

Kasze ugotować wcześniej, na tę porcję potrzebne będzie pół kubka suchej kaszy i kubek słonej wody. Gotować przez ok 20 min, aż woda zupełnie odparuje. Odstawić do napęcznienia pod przykryciem. Gdy kasza wystygnie dodać do niej resztę składników (oprócz orzechów) i zblendować na gładką masę. Dosypać pokruszoną na drobne kawałki czekoladę i jeszcze chwilę miksować. Wylać ciasto na małą formę (20x20) i poukładać na nim orzechy. Piec przez ok 40 min w 180 st C do suchego patyka.

Przepis pochodzi z bloga Marta gotuje.


Brak komentarzy: