Pamiętam późne lato i kilogramy papryki przywożonej przez sąsiada. Prawie codziennie na kolację gotowaliśmy leczo, a na drugie śniadanie były kanapki z serem i papryką. Jedna półka w piwnicy zapełniała się słoikami z tym czerwonym warzywem marynowanym w octowej zalewie. Zupa krem z papryki to trochę takie zmiksowane leczo, słodka i lekko pikantna. Bardzo łatwa, szybka do przygotowania i przepyszna.
2 duże papryki czerwone
1 papryka żółta
2 cebule szalotki
1 ząbek czosnku
2 gałązki selera naciowego
1 ziemniak
4 pomidorki koktajlowe
kilka jagód goyi
1l wywaru warzywnego
mielona papryka chilli
mieszanka suszonych ziół (oregano, bazylia, tymianek)
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
Rozgrzać olej w garnku z teflonowym dnem. Wrzucić pokrojoną paprykę i podsmażyć ok 10min. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Poddusić razem do rumianego koloru. Zalać wywarem warzywnym, dodać seler naciowy i ziemniaka. Gotować ok 15min do miękkich warzyw. Dodać przyprawy, pomidorki (można je najpierw sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę) oraz jagody. Utrzeć blenderem na krem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz