Znowu kasza, tym razem na szybkie, na drugie śniadanie. Pęczak ugotowany pół na pół w wodzie i mleku z miodem i suszoną żurawiną, z dodatkiem migdałów i świeżych jagód.
Szklanka kaszy pęczak
szklanka wody
szklanka mleka
garść suszonej żurawiny i sułtanek
kilka migdałów
3 łyżki miodu
szczypta soli
wanilia
Kasze dokładnie wypłukać. Wrzucić do wrzątku z solą i gotować do napęcznienia. Dolać mleko z wanilią. Zostawić na palniku do odgotowania mleka. Po ok 15 minutach zdjąć z ognia, dodać miód, migdały i suszone owoce. Zostawić pod przykryciem jeszcze przez kilka minut. Łączny czas gotowania nie powinien wynosić więcej niż pół godziny. Jeżeli kasza będzie za sucha można dolać mleka lub wody, a według babcinego przepisu także łyżkę masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz