Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Osobiście lubię ją w wersji deseru, ugotowaną z miodem i mlekiem. Śmiało sprawdza się też jako dodatek obiadowy, którym można zastąpić ryż, kuskus, ziemniaki. Ma lekko goryczkowaty smak, ale jeżeli dobrze kaszę wypłuczemy przed gotowaniem, powinniśmy ten posmak zminimalizować.
1 kg jabłek
200 g surowej kaszy jaglanej
50ml syropu z algawy
wanilia
garść nasion słonecznika
50g suszonych jagód
mielony cynamon i imbir
Obrać jabłka i zetrzeć na tarce lub w blenderze. Dodać słonecznik (opcjonalnie) i 50ml syropu. Wymieszać z kaszą i suszonymi owocami. Doprawić cynamonem i imbirem. Masę przełożyć do formy keksowej wyścielanej papierem do pieczenia. Piec w 160-180 stopniach C przez 90 minut.
Uwagi
Jeżeli mamy bardzo słodkie jabłka substancje dosładzające będą kwestią wyboru
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz