500g mrożonego, zielonego groszku
2 łodygi selera naciowego
3 mini pory
mała cebula
1 dojrzałe awokado
1 litr wywaru warzywnego
1 gałązka pietruszki
łyżeczka masła kokosowego
liść laurowy
kilka kropel soku z cytryny
mielony pieprz
sól
chilli
Chleb na grzanki, słonecznik, masło kokosowe do smażenia i suszone zioła
Zagotować wywar warzywny (lub litr wody z kostką warzywną). Wrzucić groszek, cebulę, seler naciowy i liść laurowy. Gotować ok 15 minut. W tym czasie podsmażyć por na maśle kokosowym. Dodać do zupy wraz z pietruszką i gotować jeszcze 5 minut. Doprawić pieprzem, mielonym chili, sokiem z cytryny i solą jeżeli jest taka potrzeba. Wyjąć liść laurowy, dodać miąższ z awokado i wszystko razem zblendować. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz