środa, 9 września 2015

Krem z pieczonej dyni

Zupa dyniowa kojarzy mi się z domem. Również z końcem wakacji i początkiem jesieni. Uwielbiałam tę zupę, bo mama zawsze przygotowywała ją na słodko. Kompot doprawiony cynamonem i goździkami również był jednym z lepszych napojów. Zrobiłam dziś zupę nieco inną niż tą, którą pamiętam, ale i tak wspomnienia wróciły.


  • 1 kg dyni
  • 300 g słodkich ziemniaków
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietanki sojowej 18%
  • 150 ml soku pomarańczowego 
  • 2 łyżki miodu (może być ciemny cukier)
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon
  • słodka papryka
  • pieprz kolorowy
  • ostra papryka chilli
  1. Dynię i ziemniaki obrać. Pokroić na kawałki. Skropić oliwą z oliwek, posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec do miękkości, czyli około 30-40 minut. 
  2. Warzywa zalać bulionem i zagotować. Dodać sok i śmietankę. Zmiksować na krem.
  3. Doprawić gałką muszkatołową, miodem, cynamonem, papryką, pieprzem i chilli.  
  4. Podawać z grzanką i prażonymi pestkami dyni.



Prześlij komentarz