poniedziałek, 11 lutego 2019

Wegański mus czekoladowy

Aguafaba to ten składnik bez którego nie może żyć żaden weganin. Można z niej cuda wyczarować, a do tego jest super tania, bo to 'odpadek' po użytych ziarnach ciecierzycy.

Gdy robimy hummus z ciecierzycy z puszki bądź ze słoika, wodę odlewamy sobie do misy miksera i ubijamy na lekką piankę. Dodajemy łyżkę słodzidła, niecałą tabliczkę ciemnej czekolady i gotowe. Niebo w gębie :) Polecam!



Składniki: 
  • cała woda po ciecierzycy z puszki lub słoika
  • 75 g czekolady minimum 70% kakao, wegańskiej
  • łyżka cukru pudru (lub syropu klonowego)
  • orzechy laskowe
  • kilka malin
Wodę po ciecierzycy ubijamy przez kilka minut mikserem z końcówką do białek. Powinna nam wyjść piana jak na bezę. Dodać cukier i dalej ubijać. Jeżeli dodajecie syrop to tylko wymieszać.

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (wersja ekspresowa, ale podgrzewamy bardzo delikatnie, wyjmujemy po ok 30 sekundach i mieszamy na rozgrzanym talerzu, aby się zupełnie rozpuściła). Czekoladę  studzimy.

Do piany dodajemy czekoladę i mieszamy drewnianą/plastikową łyżką. 

Na dno małych słoiczków (ja mam takie po jogurcie kupionym w Biedronce) poukładać kilka zimnych/mrożonych malin. Przełożyć łyżką mus i posypać orzechami laskowymi. Schłodzić w lodówce przez godzinę.

Brak komentarzy: