Aguafaba to ten składnik bez którego nie może żyć żaden weganin. Można z niej cuda wyczarować, a do tego jest super tania, bo to 'odpadek' po użytych ziarnach ciecierzycy.
Gdy robimy hummus z ciecierzycy z puszki bądź ze słoika, wodę odlewamy sobie do misy miksera i ubijamy na lekką piankę. Dodajemy łyżkę słodzidła, niecałą tabliczkę ciemnej czekolady i gotowe. Niebo w gębie :) Polecam!
Gdy robimy hummus z ciecierzycy z puszki bądź ze słoika, wodę odlewamy sobie do misy miksera i ubijamy na lekką piankę. Dodajemy łyżkę słodzidła, niecałą tabliczkę ciemnej czekolady i gotowe. Niebo w gębie :) Polecam!
Składniki:
- cała woda po ciecierzycy z puszki lub słoika
- 75 g czekolady minimum 70% kakao, wegańskiej
- łyżka cukru pudru (lub syropu klonowego)
- orzechy laskowe
- kilka malin
Wodę po ciecierzycy ubijamy przez kilka minut mikserem z końcówką do białek. Powinna nam wyjść piana jak na bezę. Dodać cukier i dalej ubijać. Jeżeli dodajecie syrop to tylko wymieszać.
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (wersja ekspresowa, ale podgrzewamy bardzo delikatnie, wyjmujemy po ok 30 sekundach i mieszamy na rozgrzanym talerzu, aby się zupełnie rozpuściła). Czekoladę studzimy.
Do piany dodajemy czekoladę i mieszamy drewnianą/plastikową łyżką.
Na dno małych słoiczków (ja mam takie po jogurcie kupionym w Biedronce) poukładać kilka zimnych/mrożonych malin. Przełożyć łyżką mus i posypać orzechami laskowymi. Schłodzić w lodówce przez godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz