Sałatka dobra na letni obiad, kolacje czy lunch do pracy. Pachnąca ziołami, orzeźwiająca, ale pożywna. Polecam!
- szklanka kasz (u mnie miks z komosy ryżowej, jaglanej, pęczaka i odrobiny soczewicy)
- 2 ogórki gruntowe
- kilka rzodkiewek
- duży pomidor, lub kilka koktajlowych
- kilka gałązek szczypiorku
- 2 dymki
- pęczek pietruszki
- pół pęczka mięty
- sok z cytryny do smaku (ok pół cytryny)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Kaszę ugotować według przepisu. Ja gotowałam wszystko razem. Ostudzić.
Ogórki umyć i osuszyć, obrać, ale pozostawiając co pół centymetra
paski skórki. Pokroić w kosteczkę, przełożyć do dużej salaterki, dodać
pokrojone w kosteczkę (ze skórką i nasionami) pomidory, cebulę, drobno
posiekane papryczkę chili (jeśli używamy), posiekany szczypiorek, dymkę oraz natkę i miętę.
Warzywa i zioła wymieszać z kaszą. Doprawić cytryną, oliwą, roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Można przechowywać w lodówce lub jeść od razu. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz