Lekka, bezglutenowa wersja klasycznego ciasta rafaello. Biszkopt na mące migdałowej, krem budyniowo-kokosowy, a wszystko dodatkowo oprószone wiórkami z kokosa. Pycha :)
Biszkopt
- 3 jajka
- 3 białka
- 80 g miałkiego cukru bul cukru pudru
- 80 g mąki migdałowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)
3 białka ubić na sztywno z solą. Odłożyć.
Kolejne 3 białka ubić na sztywno, po czym dodawać partiami cukier kontynując ubijanie. Gdy masa będzie lśniąca i gładka dodać żółtka i zmiksować. Następnie przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać ubite wcześniej białka i wymieszać do połączenia.
Masę wyłożyć na płaską formę (taką do ciastek czy tą z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec przez 10 minut w 200 st C. Przestudzić i pokroić na trzy części.
Krem
- 400 ml mleka migdałowego
- 300 ml mleka kokosowego
- 1/2 szklanki ksylitolu lub innego słodzidła
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki mąki ryżowej lub kukurydzianej
- 3 żółtka
- 5 łyżek kokosów
- 50 g masła kokosowego lub klarowanego
Mleko
migdałowe wymieszać z kokosowym. 500 ml zagotować z cukrem/ksylitolem i masłem. W 200 ml
wymieszać budyń, mąkę i żółtka. Dodać do gotującego się mleka. Gotować przez kilka minut na wolnym gazie. Dosypać wiórki
kokosowe i wymieszać. Przykryć szczelnie folią i ostudzić.
Blaty przekładać równomiernie kremem. Wierzch ciasta posypać kokosem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz