Coconut Almost Oat Cookies
Bez białej mąki, jajek i cukru. Mogą być bezgutenowe. Takie owsiano-migdałowo-kokosowe kuleczki. Polecam na drugie śniadanie!
Można przygotować w wersji wegańskiej i użyć oleju kokosowego zamiast masła i syropu klonowego zamiast miodu. Równie smaczne!
- 3/4 szklanki mielonych migdałów
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki, ryżowa w wersji bezglutenowej, u mnie orkiszowa
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 60 g mieszanki rodzynek i sułtanek
- 7 suszonych fig
- 125 g masła
- 3 łyżki miodu lub innej substancji słodzącej
- szczypta soli
Nastawić piekarnik na 150 st C.
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce.
Masło rozpuścić z 2 łyżkami wody, miodem oraz solą. Przelać do miski z płatkami i wymieszać. Zagnieść ciasto i na chwilę wstawić do lodówki.
Formować kuleczki i lekko je spłaszczać. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut na rumiany kolor. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz