Ostatnio chodzi za mną czekolada, porządne ciasto czekoladowe. Nie mam jednak czasu takiego zrobić ;( także muszę się pocieszyć szybkim mufinkiem z dodatkiem czekolady. Babeczki są przygotowane na mące pszennej i orkiszowej, na maślance i z dodatkiem awokado oraz banana. Niestety nieco mi się przypiekły, nie będę zwalać wszystkiego na synka, ale trochę to jego sprawka ;) No nie wszystko mi wychodzi idealnie (ostatnio mniej niż więcej, ale mam nadzieję, że to u mnie okres przejściowy).
Także pół godziny pieczenia dla tych babeczek to maks i to wtedy, gdy robicie duże mufinki, czyli sześć sztuk z podanego przepisu. Jeżeli rozlejecie ciasto na większą ilość to pieczcie je krócej, 20-25 minut. Powodzenia!
Także pół godziny pieczenia dla tych babeczek to maks i to wtedy, gdy robicie duże mufinki, czyli sześć sztuk z podanego przepisu. Jeżeli rozlejecie ciasto na większą ilość to pieczcie je krócej, 20-25 minut. Powodzenia!
Ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 mąki orkiszowej jasnej lub razowej
- 50 g roztopionego masła
- 3/4 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki ciemnego cukru muskovado
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta kardamonu (lub cynamonu)
- 1 dojrzały banan
- 1/2 miękkiego awokado
- szczypta soli
- ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- czekolada gorzka lub dowolna (80-100g)
Do posypania
- kilka orzechów laskowych
- łyżeczka cukru
- łyżeczka masła
Potrzebne będą dwie miski, forma na muffiny i papilotki.
W jednej misce mieszamy suche składniki (cukier, przyprawy, sól, mąki, sodę i proszek do pieczenia). W drugiej misce rozgniatamy banana i awokado widelcem. Dodajemy jajka, maślankę i rozcieramy widelcem lub rózgą. Dodajemy przestudzone masło i mieszamy.
Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy. Dosypujemy posiekaną czekoladę lub kropelki czekoladowe. Ciasto nałożyć do papilotek. Z tej porcji wyjdzie sześć dużych muffinów.
Przygotować posypkę, czyli uprażyć orzechy na patelni z masłem. Dodać cukier i podgrzewać chwilę, bardzo dokładnie mieszając. Posypać takimi orzechami wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz