Irish apple and raspberry crumble
Wczoraj był Dzień Świętego Patryka w Irlandii i wszyscy tutaj tego dnia świętują. Przez centrum Dublina przechodzi ogromna parada z wieloma kolorowymi platformami. Wszystko przybiera barwę zieloną. Jest pozytywnie, wesoło, ludzie się przebierają, a sklepikarze zacierają ręce na myśl o utargu. Wieczorem cały tłum uderza do lokalnych pubów, klubów, restauracji i kończy wieczór niejednym pintem Guinnessa.
Ja z synkiem wybrałam się tylko na mniejszą, lokalną paradę, gdyż nie łatwo się przeciskać z wózkiem przez takie tłumy. Upiekłam też na szybko deser, który kojarzy mi się z Irlandią. Apple crumble można zamówić w niejednym lokalu. Deser ten jest pyszny i najlepszy w swej prostocie. Najzwyklej zawiera jabłka i kruszonkę. Moja wersja jest z dodatkiem malin, które świetnie się tutaj sprawdziły. Pysznego dnia!
- Kruszonka
- 60 g płatków owsianych
- 60 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g masła, zimnego i pokrojonego na kawałki
- szczypta soli
- 60 g cukru brązowego typy muskovado
- mieszanka przypraw (cynamon, imbir, goździki, kardamon)
- Farsz
- 500 g jabłek
- sok z połowy cytryny
- łyżka cukru brązowego
- cynamon lub te same przyprawy co do kruszonki
- pół szklanki mrożonych malin
Rozgrzać piekarnik do 200 st C.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na płatki (jak do mizerii) lub pokroić na małe kawałeczki. Posypać łyżką cukru, skropić cytryną i dodać łyżeczkę przypraw korzennych. Wymieszać.
W misce wymieszać płatki owsiane, mąkę, cukier i sól. Dodać zimne, pokrojone w małe kosteczki masło. Rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dosypać te same przyprawy co do jabłek (pół łyżeczki) i wymieszać.
Formę wysmarować masłem. Na dnie wysypać maliny, na to jabłka i wszystko obsypać kruszonką. Wstawić do piekarnika na 30-40 minut. Wierz powinien by zapieczony, a owoce puścić sok. Jabłka powinny by rozgotowane.
Ten deser koniecznie trzeba jeść na ciepło z dodatkiem śmietanki lub lodów waniliowych lub mrożonego jogurtu (oczywiście na zimno też się da). Obiecuję, że będzie smakował każdemu! Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz