Parsley and Pear Soup
Super prosta, szybka zupa dla głodnych i zabieganych. Wystarczy korzeń pietruszki, soczysta gruszka, tymianek i trochę cebuli. Do tego łyżka grzanek i lunch gotowy! Smacznego :)
Składniki:
- 2 duże korzenie pietruszki
- 1 dojrzała, soczysta gruszka
- 1 cebula
- łyżka masła kokosowego (lub zwykłego)
- 4 szklanki wody
- pół szklanki mleka
- pieprz i sól do smaku
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- sok z limonki do smaku
Pietruszkę i gruszkę umyć i obrać. Potroić w kostki. Cebulę posiekać.
Rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić do niego cebulę. Zeszklić. Dodać pietruszkę i podsmażyć przez ok 10 minut. Dodać gruszkę i dalej smażyć aż warzywa i owoc lekko się zrumienią.
Zalać wodą. Gotować do miękkości. Utrzeć blenderem na krem. Dolać mleko i przyprawy. Ponownie zagotować i zestawić z ognia do przestudzenia.
Podawać z grzankami z razowego chleba i smażonym jarmużem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz