Spelt Bread
Chociaż jestem zdecydowanyą fanką chlebów na zakwasie, czasem zdarzy mi się upiec taki na drożdżach. Ten jest tylko z razowej mąki orkiszowej. Wilgotny, pełny, pyszny. Dodałam zaledwie szczyptę soli, gdyż mój ośmiomiesięczny bobas wcina chleb z awokado, aż mu się uszy trzęsą, ale polecam dosolić więcej. Smacznego!
Zaczyn drożdżowy
- 130 g mąki orkiszowej, razowej
- 100 ml ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka drożdży suszonych
Wszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 8 godzin w temperaturze pokojowej. Można sobie nastawić zaczyn wieczorem i rano kontynuować pracę z chlebem.
Ciasto
- 500 g mąki orkiszowej, razowej lub białej
- 1 - 2 łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżeczki drożdży suszonych
- ok 300 ml ciepłej wody
- zaczyn
Wszystkie składniki należy wymieszać w dużej misce. Wyrabiać ręczni lub mikserem przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne. U mnie to trwało ok 8 minut, przy wyrabianiu mikserem. Przykryć i odłożyć na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno być puszyste).
Po tym czasie przełożyć ciasto na stół i wyrabiać ręcznie (składać i ugniatać). Wystarczy ok 5 minut.
Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej otrębami żytnimi. Odstawić do ponownego garowania na ok godzinę. Ciasto powinno wyraźnie urosnąć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st C i piec przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 st C i dopiekać przez kolejne 20-25 minut.
źródło przepisu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz