Dark Chocolate Cream made with avocado, banana and fig
- 2 małe, organiczne, dojrzałe banany
- pół dojrzałego avocado
- 7-8 suszonych fig
- 8 kostek czekolady 70% kakao, wychodzi ok 40-50 g (lub innej, ciemnej czekolady dobrej jakości)
- 2 łyżki oleju z orzechów (u mnie z laskowych), można dodać też olej kokosowy lub inny roślinny
- łyżeczka ciemnego kakao
- Rozpuścić czekoladę na parze. Nie trzeba się bardzo starać, jeżeli zostaną małe cząstki nieroztopionych kostek to i tak nam się to rozetrze w blenderze. Czekolada ma być miękka.
- Figi pokroić w mniejsze cząstki odkrawając twarde ogonki (jeżeli mają).
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze i utrzeć na gładki krem. Jeżeli będzie zbyt gęsty dodać jeszcze łyżkę oleju.
- Jeżeli macie takie preferencje, możecie dosłodzić krem łyżką syropu klonowego czy dowolnego środka słodzącego. Uważam jednak, że banany i figi mają wystarczającą ilość słodkości i krem wychodzi idealnie zbalansowany.
- Konsystencja kremu nie będzie gładka ze względu na pestki z fig. Jeżeli robicie krem dla dzieci i będzie to niektórym niejadkom przeszkadzać, to proponuje użyć daktyli, które wcześniej należy namoczyć w wodzie przez pół godziny.
- Krem jest idealny do naleśników, czy pieczywa.
- Należy go przechowywać w lodówce, mój wytrzymał 3 dni, ale ze względu na swoją smakową atrakcyjność. Polecam i ostrzegam, że uzależnia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz