Delikatne, miękkie bułeczki z mąką orkiszową i otrębami pszennymi (zawierają bardzo dużo błonnika bo 42 g w 100 g otrąb!). Są lekko słodkie, z niewielką ilością masła, bardzo puszyste i zdecydowanie zasmakują każdemu (nawet dzieciom). Polecam! Przepis pochodzi z Moje Wypieki
Składniki na ok 10 bułek:
- 250 g mąki orkiszowej razowej (lub jasnej)
- 180 g mąki pszennej chlebowej lub zwykłej
- 50 g otrąb pszennych
- 300 ml wody
- 1 łyżka miękkiego masła
- 10 g drożdży suszonych lub 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- nasiona (u mnie kminek i len)
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
- ziarna do oprószenia
Drożdże suche wymieszać z mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobić
rozczyn). Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto
uformować w kulę, przenieść do naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem i
pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe części
i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej matą teflonową lub
papierem do pieczenia. Przykryć lnianym ręczniczkiem na około 30 - 40
minut, odstawić do podwojenia objętości.
Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać ziarnami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz