Uwielbiam bezy! Także każdy deser, ciasto z nimi mi smakuje. Eton mess to angielski deser, który oryginalnie składa się z truskawek, bezy i bitej śmietany. Moja wersja jest nisko-tłuszczowa, bo zamiast śmietany zawiera jogurt. Sezon na truskawki mamy już za sobą, więc użyłam mango i nektarynek co nadaje deserowi nieco tropikalnego charakteru. Smacznego!
- kilka łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego o niskiej zawartości tłuszczu (lub dowolnego naturalnego)
- pokruszone bezy
- drobno pokrojone, świeże mango
- pokrojona nektarynka
- suszony kokos
- mięta (można pominąć)
Na dno kubka umieścić połowę owoców. Pokryć warstwą jogurtu. Posypać płatkami kokosa i bezą. Ponownie pokryć jogurtem. Na jogurt dać koleją warstwę owoców, jogurtu i zakończyć bezami. Przystroić miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz