Łatwy chlebek razowy, żytni, na zakwasie z dodatkiem rodzynek. Słodki, wilgotny idealny do kanapek z moim ulubionym masłem migdałowym i dżemem. Nie wymaga wyrabiania, jedynie czasu na wyrastanie. Polecam!
- 50 g żytniego, aktywnego zakwasu
- 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 200 g wody
Wymieszać, przykryć ściereczką, odstawić na 18 h.
- 150 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 200 g wody (gdyby ciasto było zbyt twarde, można dodać więcej wody, do 250 g)
- 1 łyżeczka soli
- 100 g rodzynek (u mnie rodzynki i żurawina)
- 3 łyżki nasion słonecznika i sezamu (opcjonalnie)
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką.
Przełożyć do keksówki o pojemności 1 kg wysmarowanej oliwą lub olejem i wysypanej otrębami żytnimi.
Przełożyć ciasto i odstawić do wyrastania: czas wyrastania zależy od aktywności zakwasu i wynosi 2-8 h.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. wstawić chleb i piec ok. 40 minut.
Ostudzić, wyjąć z formy. Najlepszy dzień po upieczeniu.
Przepis pochodzi z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz