Mając teraz pełne ręce pracy z moim dwutygodniowym synkiem lubię nagotować sobie zupy na kilka dni i mieć pewność, że w wolnych minutach mogę zjeść coś wartościowego. Cieciorka jest świetnym źródłem białka i błonnika. Dodatkowo obniża cholesterol, obniża ciśnienie krwi i sprzyja odchudzaniu. To ziarno, zwane grochem włoskim w połączeniu z porem smakuje dobrze. Myślę, że dodatek pomidorów również by nie zaszkodził.
Składniki:
- 2 pory
- 1 mała cukinia
- ząbek czosnku
- puszka cieciorki
- świeży szczypior
- suszony lub świeży rozmaryn
- 1 liście laurowe
- pieprz kolorowy
- sól
- kostka organiczna, warzywna
- 2 litry wody
- natka pietruszki
Wykonania:
- Wszystkie warzywa umyć. Cieciorkę odcedzić i przelać wodą.
- Białe części pora pokroić. Podsmażyć wraz z czosnkiem na oleju kokosowym, lub zwykłym. Dodać cukinie i poddusić.
- Zalać bulionem (wrzątek z kostką), dodać rozmaryn, liście laurowe i zielone części pora. Gotować przez ok 10-15 minut. Po tym czasie dodać połowę cieciorki i zagotować.
- Doprawić solą, pieprzem. Wyjąć zielony por. Zblendować na krem.
- Podawać z resztą ciecierzycy, kaszą jaglaną lub grzankami. Posypać posiekanym szczypiorkiem i natka pietruszki.
- Można zabielić śmietanką lub jogurtem. U mnie tylko kefir jako dodatek do obiadu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz