Może to dziwne, ale piekę ciasto marchewkowe po raz pierwszy. Tutaj, w Irlandii można je kupić w każdym sklepie, markecie czy kawiarni. To jedno z popularniejszych ciast. Ja lubię takie z ananasem, orzechami i przyprawami. Takie też zrobiłam. Polewa z serka kremowego dopełnia całość i nadaje ciastu dodatkowej słodyczy i wilgoci. Zredukowałam nieco ilość cukru, gdyż w oryginalnym przepisie było go jak dla mnie dużooo za dużo. Smacznego!
- 2 jajka
- 150 g cukru trzcinowego
- 150 ml oleju
- 200 g drobno startej marchewki
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g drobno pokrojonego ananasa
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta zmielonych goździków
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
Polewa:
- serek kremowy (u mnie odtłuszczony Philadelphia 180 g)
- 300 g cukru pudru (w oryginalnym przepisie jest 400 g na 100 g serka)
- 50 g miękkiego masła
Wykonanie:
- Ubić jajka do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.
- Do powstałej masy dodać marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
- Do osobnej miski przesiać mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę. Dodać sól i wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
- Ciasto wyłożyć do małej formy (u mnie okrągła o średnicy 23 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem.
- Dobrze wystudzone ciasto przekroić poziomo na pół. Spód posmarować połową polewy. Przykryć drugą częścią ciasta i rozsmarować resztę polewy.
- Polewa: ubić serek razem z masłem. Dodawać cukier puder, w 3 częściach, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi partiami. Wstawić do lodówki do stężenia.
Uwagi:
Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.
Większa ilość cukru w polewie nada jej puszystości, jednak także dosłodzi całe ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz