Rhubarb and meringue cupcake
Krucha, słodka beza, pod nią kwaśny dżem z rabarbaru, a to wszystko na maślanym ciastku. Uhm..
Składniki na 6-8 babeczek:
0,75 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki razowej orkiszowej (może być pszenna)
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80 g zimnego masła
1 łyżka lodowatej wody
6 łodyg rabarbaru
1 słodkie jabłko
2 łyżki ciemnego cukru lub miodu
2 białka
wanilia
6 łyżek drobnego cukru, lub cukru pudru
Wykonanie:
- Rozetrzeć żółtka z cukrem pudrem przy pomocy łyżki. Mąki, sól, proszek do pieczenia wysypać na stolnice. Dodać posiekane, zimne masło. Wlać w środek masę z jajek i razem posiekać. Dolać zimnej wody i szybo zagnieść ciasto. Zawinąć w folię. Schłodzić przez ok pół godziny w lodówce.
- Rabarbar opłukać i obrać. Pokroić. Jabłko zetrzeć na tarce. Wrzucić owoce do rondelka i lekko podlać wodą. Gotować, aż puszczą sok. Dosłodzić (jeżeli jest dla Was za kwaśne dodajcie więcej) i gotować aż płyn odparuje. Przestudzić.
- Wyjąć ciasto z lodówki. Formę na muffiny wysmarować masłem, można posypać mąka, lub otrębami. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną rozwałkować i powycinać kółka wielkości dna foremek. Z drugiej części zrobić wałeczki, a nimi wykleić ścianki babeczek. Piec ok 15 min w 200 st C. Przestudzić
- Ubić białka na sztywną pianę. Dodać cukier waniliowy, lub skórkę z cytryny oraz cukier. Ucierać, aż nie wyczujemy cukru, a masa będzie gładka i błyszcząca.
- Do podpieczonych babeczek nakładać dżem, na niego po łyżce masy białkowej. Zapiekać na programie do pieczenia od góry przez ok 20 min w 160 st C. Beza powinna być zrumieniona i chrupka.
- Przestudzić i ostrożnie wyjąć z formy, babeczki będą kruche. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz