Podczas czekania na kolejną porcję zakwasu zapragnęłam bułek wypieczonych na drożdżach. Oczywiście wybrałam takie razowe, planowo przygotowane do wegetariańskich burgerów, ale i do kanapek na lunch. Porcja jest dość mała, jeżeli wypiekacie dla kilkuosobowej rodziny polecam od razu podwoić ilość składników. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Bułeczki są miękkie, w dniu wypieku mają chrupiącą skórkę. Myślę, że następnym razem dodam jeszcze nasion słonecznika lub jakieś zioła. Taka wersja jest dość klasyczna i świetnie sprawdzi się w wielu odsłonach. Polecam!
Bułeczki są miękkie, w dniu wypieku mają chrupiącą skórkę. Myślę, że następnym razem dodam jeszcze nasion słonecznika lub jakieś zioła. Taka wersja jest dość klasyczna i świetnie sprawdzi się w wielu odsłonach. Polecam!
- 225 g mąki pszennej razowej chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 25 g miękkiego masła
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
- 1 łyżka syropu z agawy
- około 150 ml ciepłego mleka
- Mąkę z solą wymieszać, wmieszać masło, następnie drożdże i syrop. W środku zrobić dołek, wlać ciepłe mleko. Ciasto wyrobić na powierzchni oprószonej mąką, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.
- Po wyrośnięciu chwilę zagnieść, podzielić na 8 porcji. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć na blaszce w pewnej odległości od siebie. Przykryć i znowu zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 30 minut).
- Przed pieczeniem bułki lekko oprószyć otrębami lub mąką, można również zrobić 'przedziałek' (nie przecinajac ich, tylko robiąc wgłębienie do blachy).
- Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 - 20 minut. Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz