Kolejny dodatek obiadowy, który gotowała moja babcia. Nie przepadałam za taką wersją kapusty, teraz jakoś mnie naszło. W dodatku kupno nawet małej główki kapusty dla dwuosobowej rodziny wymaga inwencji twórczej. Także w najbliższym czasie pojawią się też gołąbki, surówki i może zupa ze słodkiej kapusty. Pamiętajcie, że najlepsza jest kapusta młoda!
pół główki białej kapusty
200 g śmietany 12% lub śmietany wegańskiej
natka pietruszki
kostka warzywna
łyżeczka cukru
łyżka mąki pszennej
sól
czarny pieprz
- Kapustę opłukać i pokroić. Wrzucić na wrzący wywar warzywny (z kostki organicznej). Gotować do miękkości.
- Gdy jest już ugotowana odcedzić nadmiar wody. Doprawić cukrem, solą, pieprzem. Dolać śmietankę. Zagotować.
- Zaciągnąć łyżką mąki rozmieszaną w wodzie.
- Posypać natką pietruszki lub koperkiem. Pasuję do obiadów mięsnych jak i wegetariańskich. Jajko, pęczak i taka wersja kapusty, zapite maślanką tworzą spójne, pyszne danie :)
- Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz