Uwielbiam zupy, zawsze jem tylko te warzywne. Teraz będąc w trzecim trymestrze ciąży czasem gotuję łososia. Pamiętam, że kiedyś tę zupę przyrządziła moja fińska współlokatorka i zdziwiłam się, że zupa rybna może być taka smaczna. Jest pożywna, syta, pełna smaku i dość tłusta. Taki rybny rosół :) Polecam i gwarantuje, że każdemu będzie smakować, tylko pamiętajcie, że koperek jest tutaj obowiązkowy! Przygotowuje się ją też szybko i nietrudno. Smacznego!
400-500 g świeżego lub mrożonego łososia
4 ziemniaki
1 korzeń pietruszki
kilka różyczek brokuła (można pominąć)
2 cebule
100 ml mleka
100 ml śmietanki do zup
łyżka mąki
1,5 l bulionu warzywnego
pęczek koperku
2 pełne łyżki masła
3-4 liścia laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
świeżo mielony pieprz czarny
sól
- Cebulę obrać i pokroić na drobno. Zeszklić na maśle w garnku. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć jeszcze przez ok 5-10 minut.
- Zalać bulionem warzywnym, dodać pietruszkę pokrojoną w kostkę, przyprawy, dwie, całe gałązki koperku i gotować, aż ziemniaki zmiękną.
- Gdy ziemniaki są już prawie ugotowane dodać brokuł. Gotować przez ok 5 minut.
- Pokroić rybę na kawałki (bez skórki). Do gotującej zupy dodać mleko, śmietanę (odlać kilka łyżek gorącej zupy i wymieszać ze śmietaną, po czym dolać do zupy) i łososia. Gotować przez 5 minut, nie dłużej, gdyż łosoś się rozpadnie.
- Łyżkę mąki rozpuścić w odrobinie wody i zaciągnąć zupę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojony koperek. Gotowe :)
3 komentarze:
Wygląda to super. Pozdrawiam.
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
Prześlij komentarz